top of page
Zoeken

Tamang

  • Foto van schrijver: Sam Van den Brande
    Sam Van den Brande
  • 12 feb 2018
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 13 feb 2018

Wat een week! Vier dagen slapen in een dorpje op ongeveer 3000 meter boven de zeespiegel. Prachtige bergen, enthousiaste kinderen en gelukzalige mensen... Ons tweede avontuur dat ik voor eeuwig in mijn hart zal dragen.

Zeven uur lang in deze bus over een afstand van 80 km

Na een vermoeiende en eindeloze busrit, moesten we nog een klein uur wandelen naar ons plaatselijk logement. We werden enkel begeleid door onze eigen zaklamp in het pikzwarte donker.


De eerste ochtend

De taalbarrière was enorm. De meesten onder de Tamang-bevolking spreken enkel Tamang, sommigen onder hen spreken Nepalees en de kinderen kennen enkele basiswoordjes in het Engels. We moesten telkens met hand en tand situaties uitleggen. BV. We kregen telkens ontzettend veel eten en ze wilden telkens meer geven. We hebben met gebaren moeten duidelijk maken wat we bedoelden. In Tamang moet men dan "toji" zeggen.



Op school

Het was een public school. Dat houdt in dat de regering deze school financiert en voorziet van middelen. Aangezien de Nepalese regering, het onderwijs onvoldoende ondersteunt in zijn noden, verliezen de leerkrachten hun motivatie. Ze komen naar school om hun salaris te innen en vertrekken weer. De leerlingen zelf barsten van motivatie en creativiteit. De ouders vinden het zelf heel belangrijk dat de leerlingen een goede educatie krijgen, maar ze vinden dat de school te weinig te bieden heeft.


We moesten zelf ook een les geven. Ik gaf een les in class 5 oftewel 6e leerjaar rond checking and comferming. Ik heb gewerkt rond de drie basisprincipes in het onderwijs.

  1. ondersteuning: Door visuele ondersteuning en positieve feedback voelen de kinderen zich welkom in de klas.

  2. interactie: Telkens een gesprek proberen te starten met de leerlingen.

  3. leefwereld betrekken: In de controlefase ging ik met de studenten naar buiten om de leerstof te herhalen met voor hen alledaagse situaties.

De bibliotheek


De school heeft een voorraad aan boeken, kleurpotloden en krijt. De leerkrachten gebruiken deze materialen nooit. De kinderen komen hier dus ook niet mee in contact.

We hebben de kinderen enkele dingen aangeleerd aan de hand van liedjes en spelletjes.



school bouwen

Er waren een vijftiental studenten architectuur van Leuven en Gent die de school gingen uitbreiden met een extra gebouw. We hebben natuurlijk meegeholpen. Ik moest trouwens onkruid wieden en de wortels zaten heel diep, dus ze vroegen om dieper te graven. Maar plots, PSSHHHH! Een waterleiding geraakt. We hebben het dan opgelost met plastieken zakjes.

Bruiloft




We hebben een boeddhistische bruiloft meegemaakt. Elke gast moet om de beurt rijst werpen op een paraplu, wat geluk en vrede zou moeten voorspellen.




Nog enkele sfeerfoto's


Dit is Pirot. Hij was het zoontje van ons gastgezin.


De kinderen leren het meest door te kopiëren. Dirk moest dit overduidelijk eens benadrukken.

Dit is Dristi, een Nepalese studente die ons hielp met vragen te vertalen aan de Tamang-bevolking.

Deze jongens lopen hand in hand. Gewoon vrienden die zo hun vriendschap voor elkaar uiten.

Enkele Tamang woorden

tsien= tijger

roti= soort broodpannekoek

tata= vaarwel

daymasi= hallo (enkel gebruikt tussen Christenen)

Lasso= hallo

Ngala min Sam= mijn naam is Sam



 
 
 

2 Comments


Diane De Nyn
Diane De Nyn
Feb 13, 2018

Knap wat jullie daar doen! Je straalt, Sam! We zien inderdaad een leerkracht in hart en nieren! Dat heb je mij al vaker horen zeggen! Leer de kindjes daar nog maar veel!

Like

Griet Deknopper
Griet Deknopper
Feb 13, 2018

Mooi te lezen dat het een enorme ervaring is ! Ik kijk uit naar de volgende berichten !

Like

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
bottom of page